现代密码学

时间:18:40 - 20:55, every Tuesday,Thursday, 2/22/2022 - 5/12/2022

地点:清华大学近春园西楼1会

组织者:丁津泰, 梁蓓

主讲人:丁津泰, 梁蓓

要:

This class consists of 2 parts running parallelly. The first part will be on Tuesday night where we give an introduction class for the basics of modern cryptography including symmetric cryptography, public key cryptography and post-quantum cryptography. The second part will be on Thursday night and we will cover advanced topics including multiparty computation, fully homomorphic encryption. The second part will also bring in speakers including students and postdocs to give lectures on their current research topics and results, and it encourages students to give presentations in any interesting topics they choose.

主讲人简介:

丁津泰,美国耶鲁大学博士,曾任辛辛那提大学威廉·塔福特教授,现任清华大学数学科学中心和北京雁栖湖应用数学研究院双聘教授。早期主要从事量子仿射代数、表示论的研究工作,目前的研究方向是后量子密码学。曾三次担任国际后量子密码学会议的联席主席,是国际上多变量密码学著名学者之一。

梁蓓,博士毕业于中科院信息工程研究所信息安全专业,后于瑞典查尔姆斯理工大学做博士后研究,现任北京雁栖湖应用数学研究院助理研究员。主要研究方向是理论密码学,可证明安全。在密码学国际期刊及会议上发表论文20余篇,曾获ISC 2019最佳论文奖和ProvSec 2015最佳学生论文奖。作为课题负责人参与了国家重点研发计划两项,承担了北京自然科学基金面上项目一项。